Door Bonifatius verbonden.

De heilige Bonifatius kwam in 675 als Wynfrith ter wereld in het Engelse Crediton, werd in 754 vermoord bij Dokkum en begraven in het Duitse Fulda. Dat Bonifatius de link is tussen Dokkum, Crediton en Fulda is dus wel duidelijk. In de loop der jaren zijn er diverse contacten en uitwisselingen tussen de steden geweest, veelal ontstaan vanuit een particuliere achtergrond.

Op initiatief van de gemeente Dongeradeel werd er op 20 november 2002 een “Vriendschapscomité” geinstalleerd met afgevaardigden uit verschillende geledingen van de samenleving. Niet alleen de bestuurlijke banden zijn stevig aangehaald. Ook de contacten tussen de inwoners van Dokkum, Fulda en Crediton zijn versterkt door middel van diverse uitwisselingen. Fulda kent ook een contactcomité die ook gedragen wordt door de burgerlijke gemeente en Crediton heeft de “St. Boniface Link” die sterke banden heeft met de Church of England.

Bonifatiusbeurs 2023

STUDENTEN afkomstig uit de gemeente Noardeast-Fryslân VAN 18 JAAR EN OUDER komen ook deze zomer weer in aanmerking voor een studieplek aan de Hessen International Summer Universities Germany te Fulda08 juli - 05 augustus 2023. Er is een beurs beschikbaar gesteld voor twee oud-leerlingen van HAVO/VWO scholen die tijdens hun schooltijd woonachtig waren in de gemeente Noardeast-Fryslân. De Bonifatius Beurs is een initiatief van de partnersteden Dokkum en Fulda (Duitsland) i.s.m. de Hochschule Fulda.  De coördinatie is in handen van het Vriendschapscomité Dokkum-Crediton-Fulda. 

Lees meer

Dokkum

Dokkum, de Nederlandse Bonifatiusstad, is tevens de noordelijkse stad van Nederland. Ooit was Dokkum niets meer dan een paar hutjes en tenten op een kruispunt van land- en waterwegen.Pas in 754 krijgt Dokkum echt betekenins door de moord op de ongeveer 74 jaar oude missionaris Bonifatius. Het is niet onaannemelijk dat dit de aanleiding is geweest tot het ontstaan van de nederzetting Dokkum. Voor vele christenen werd Dokkum een bedevaartsplaats, met de de Bonifatiusbron en het bijbehorende klooster en gedachteniskerk als trekpleisters voor de gelovigen die van heinde en ver toestroomden. Sinds de Reformatie in 1580 was het afgelopen met de deze pilgrimages, maar eind
19e eeuw werden er opnieuw bedevaarten georganiseerd, met als resultaat de aanleg van het Bonifatiuspark in 1925 en de bouw van de Bonifatiuskapel in 1935. De kapel ligt iets buiten het stadcentrum, op de plek waar volgens de overlevering Bonifatius vermoord is. Bij de kapel bevinden zich ook de Bonifatiusbron en het bekende 2,5 meter hoge Bonifatius standbeeld.Op de sokkel van het beeld staat het opschrift: HIC BONIFATIO LUMEN VITAE EXTORTUM DCCLIV HIC FRISIAE EVANGELII LUMEN EXORTUM (“hier werd Bonifatius het levenslicht ontnomen, 754, hier ging voor Friesland het licht van het evangelie op”). 
Ook worden Crediton en Fulda, respectievelijk de geboorteplaats en de stad waar Bonifatius gegraven is, vermeld.

Crediton

De Engelse Bonifatiusstad is Crediton, waar Bonifatius in het jaar 680 als “Wynfrith” werd geboren. Crediton ligt in het graafschap Devon, in het zuiden van Engeland en is ontstaan, toen er in de 8e eeuw een klooster gesticht werd. In de loop van de eeuwen groeide Crediton uit tot een marktstad, die de moeite van een bezoek meer dan waard is. 

Daarnaast is Crediton een ideaal uitgangspunt om het prachtige “Dartmoor National Park” of de wilde natuur van “Exmoor” te ontdekken.

Fulda

Fulda is een stad in de Duitse deelstaat Hessen en telt 64.249 inwoners. De stad ligt in het oosten van de deelstaat aan de gelijknamige rivier tussen de gebergten Vogelsberg en Rhön. Het is de hoofdplaats van het Landkreis Fulda en heeft binnen het Landkreis een Sonderstatus. Fulda is vooral bekend als bisschopsstad en om zijn barokke architectuur.

Na grote schade te hebben geleden in de Dertigjarige Oorlog beleefde de stad in de 18e eeuw een nieuwe bloeiperiode, die de stad haar huidige barokke uiterlijk bezorgde. De dom (1704-1712) dateert uit deze periode, evenals onder meer het stadspaleis en de oranjerie. In deze periode beschikte Fulda ook over een universiteit, die tot 1805 heeft bestaan. Het prinsbisdom Fulda werd in 1803 geseculariseerd tot vorstendom en aan Willem Frederik van Oranje-Nassau (de latere koning Willem I) toegewezen, maar werd hem reeds in 1806 afgenomen. In 1866 werd het geannexeerd door Pruisen.
Nabij Fulda strekt zich een oost-west corridor van laagland uit tussen de Hohe Rhön en het Knüllgebirge: de Fulda Gap ('gat van Fulda'). Napoleon erkende het strategisch belang van deze corridor al, maar tijdens de Koude Oorlog werd dit belang actueel gezien de nabijheid van het IJzeren Gordijn. Via de corridor kon het Warschaupact naar Frankfurt oprukken, of de NAVO naar de zuidelijke Oost-Duitse industriegebieden. Zowel de NAVO als het Warschaupact aan de andere kant van de grens hadden hier dan ook sterke militaire eenheden.
bron: Wikipedia

Ontdek NoordOost Friesland.