bon

wijactiviteitgeschiedenislinkbonifatiusbeursmusicalCreditonlinkfuldalinkmedia

homelink

Dokkum

Dokkum, de Nederlandse Bonifatiusstad, is tevens de noordelijkse stad van Nederland. Ooit was Dokkum niets meer dan een paar hutjes en tenten op een kruispunt van land- en waterwegen.

Pas in 754 krijgt Dokkum echt betekenins door de moord op de ongeveer 74 jaar oude missionaris Bonifatius. Het is niet onaannemelijk dat dit de aanleiding is geweest tot het ontstaan van de nederzetting Dokkum. Voor vele christenen werd Dokkum een bedevaartsplaats, met de de Bonifatiusbron en het bijbehorende klooster en gedachteniskerk als trekpleisters voor de gelovigen die van heinde en ver toestroomden. Sinds de Reformatie in 1580 was het afgelopen met de deze pilgrimages, maar eind
19e eeuw werden er opnieuw bedevaarten georganiseerd, met als resultaat de aanleg van het Bonifatiuspark in 1925 en de bouw van de Bonifatiuskapel in 1935. De kapel ligt iets buiten het stadcentrum, op de plek waar volgens de overlevering Bonifatius vermoord is. Bij de kapel bevinden zich ook de Bonifatiusbron en het bekende 2,5 meter hoge Bonifatius standbeeld.

Op de sokkel van het beeld staat het opschrift: HIC BONIFATIO LUMEN VITAE EXTORTUM DCCLIV HIC FRISIAE EVANGELII LUMEN EXORTUM (“hier werd Bonifatius het levenslicht ontnomen, 754, hier ging voor Friesland het licht van het evangelie op”).
Ook worden Crediton en Fulda, respectievelijk de geboorteplaats en de stad waar Bonifatius gegraven is, vermeld.

01

02

03

04