bon

wijactiviteitgeschiedenislinkbonifatiusbeursmusicalCreditonlinkdokkumlinkmedia

homelink

Fulda

Fulda is een stad in de Duitse deelstaat Hessen en telt 64.249 inwoners. De stad ligt in het oosten van de deelstaat aan de gelijknamige rivier tussen de gebergten Vogelsberg en Rhön. Het is de hoofdplaats van het Landkreis Fulda en heeft binnen het Landkreis sonderstatus. Fulda is vooral bekend als bisschopsstad en om zijn barokke architectuur.

Geschiedenis

Na grote schade te hebben geleden in de Dertigjarige Oorlog beleefde de stad in de 18e eeuw een nieuwe bloeiperiode, die de stad haar huidige barokke uiterlijk bezorgde. De dom (1704-1712) dateert uit deze periode, evenals onder meer het stadspaleis en de oranjerie. In deze periode beschikte Fulda ook over een universiteit, die tot 1805 heeft bestaan. Het prinsbisdom Fulda werd in 1803 geseculariseerd tot vorstendom en aan Willem Frederik van Oranje-Nassau (de latere koning Willem I) toegewezen, maar werd hem reeds in 1806 afgenomen. In 1866 werd het geannexeerd door Pruisen.
Nabij Fulda strekt zich een oost-west corridor van laagland uit tussen de Hohe Rhön en het Knüllgebirge: de Fulda Gap ('gat van Fulda'). Napoleon erkende het strategisch belang van deze corridor al, maar tijdens de Koude Oorlog werd dit belang actueel gezien de nabijheid van het IJzeren Gordijn. Via de corridor kon het Warschaupact naar Frankfurt oprukken, of de NAVO naar de zuidelijke Oost-Duitse industriegebieden. Zowel de NAVO als het Warschaupact aan de andere kant van de grens hadden hier dan ook sterke militaire eenheden.

bron: Wikipedia

01

002

003

004