Stadtsgala Fulda 2017
14 januari 2017

Wij zijn op uitnodiging van Oberbürgermeister Heiko Wingenfeld met een delegatie van Dokkum naar Fulda gereisd om het Ball der Stadt Fulda mee te maken. Met dit bal worden de activiteiten van het naderende carnaval opgestart en presenteert Prins Carnaval zich.
Ongeveer 1000 mensen waren op deze avond aanwezig en we hebben met vele vrienden aangename gesprekken gevoerd en nieuwe contacten gelegd.
Voor deze avond hebben we een bezoek gebracht aan de Konrad Adenauer Schule, waar we werden ontvangen door direkteur Ralf Kleemann. Hij heeft ons de school laten zien en bijgepraat over het onderwijs dat daar gegeven wordt. Met deze school heeft Dockinga Dokkum een uitwisselingsprogramma gestart wat verder geïntensiveerd gaat worden.We hebben genoten van de winterse Rhön en maandag nog een bezoek gebracht aan Oberbürgemeister Heiko Wingenfeld, Bürgemeister Dag Wehner en Stadtbaurat Daniël Schreiner. Wij hebben hun de kadootjes van Dokkum overhandigd en bedankt voor de gastvrije ontvangst.

Fuldaer Zeitung

Bonifatiusloop Dokkum
18 maart 2017

Op 17 maart kwam laat in de avond een groep van 13 personen uit Fulda in Dokkum aan. Na een lange reis zocht men snel het bed op in de Abdij om zaterdag uitgerust aan de Bonifatiusloop deel te nemen. Voor de halve marathon had men een snelle loper meegenomen, die luisterde naar de naam Ilyas Iman, die een zeer snelle tijd achter zijn naam had staan. Zaterdag liet hij dit ook zien en won de halve marathon in een nieuw parcoursrecord van 1uur en 9 minuten. Ook de andere deelnemers uit Fulda hebben zich goed geweerd en, wat misschien nog belangrijker is, genoten van de loop en de perfecte organisatie.
’s Avonds hebben wij met de groep nog even gezellig nagepraat bij wok restaurant Kotha Radja en afspraken gemaakt om met een delegatie van Dokkum in september deel te nemen aan de Fulda Marathon in Fulda. Op deze wijze is er weer een mooie nieuwe sportuitwisseling tot stand gekomen.

NDC

Dokkum Magazine 2017
Voorjaar 2017

Koks uit Fulda
27 maart 2017

Maandag 27 maart kwam een delegatie van koks uit Fulda naar Dokkum, om daar hun trip door Nederland te beginnen. Vorig jaar augustus hebben de koks Jan Veenma en Bert Tacoma deelgenomen aan het koks event ( Laurentiustag der Köche) in Fulda. 

Hun enthousiasme heeft de koks uit Fulda naar Dokkum gebracht en wij hebben hen ontvangen in restaurant het “Ailand” Lauwersoog van Jan en Barbera. Zij hebben enthousiast hun verhaal gedaan hoe je dicht bij de natuur toch zakelijk kunt zijn en de gasten pure en gegratineerde oesters laten proeven. 

‘s Avonds hebben we met de gasten genoten van een diner in de IJsherberg. Dinsdagmorgen heeft men nog een bezoek gebracht aan Weidenaar worstmakerij en koers gezet naar Amsterdam.

Fuldaer Freizeit- und Karnevalsverein op bezoek
14 t/m 18 mei

14-18 mei 2017 heeft de Fuldaer Freizeit- und Karnevalsverein (FFCK) en Kolpingfamilie Edelzell een bezoek gebracht aan Dokkum. De groep stond onder leiding van Walter Bernhart en Helmut Hohmann, en de reis was georganiseerd door Reiseburo Happ, reisleider Josef Müller. De ontvangst was op de kaasboerderij Johanna Hoeve te Rijperkerk alwaar men kon ervaren wat er zoal komt kijken bij het maken van kaas. Daarna heeft Focko Visser ze begeleid naar hotel de Posthoorn en ze nog een korte rondleiding gegeven door Dokkum. De volgende dag is de groep ontvangen op het stadhuis door wethouder Albert van der Ploeg en hebben ze een bezoek gebracht aan de Bonifatiuskapel. ´s Middags een bezoek gebracht aan de stad Groningen en gedineerd op Lauwersoog. De andere dagen heeft men Amsterdam en Ameland bezocht en genoten van het mooie weer. Woensdag hebben we als Vriendschapscomité afscheid genomen van onze gasten die terugkeken op een geslaagd bezoek aan Dokkum en de regio.

Bonifatius Cup voor JO13 en JO 15
10 t/m 11 mei

Voor de tweede keer organiseerden Be Quick en VV Dokkum de wedstrijden om de Bonifatiuscup. 24 teams deden hieraan mee, waarbij ook teams uit onze partnersteden Crediton en Fulda. Burgemeester Marga Waanders opende het evenement enthousiast en sprak de 450 deelnemers in drie talen toe en refereerde onder meer aan de Bonifatius connectie en het motto van het toernooi “Voetbalbeleving voor de Jeugd”. Er werd enthousiast gespeeld en daarna gezamenlijk gedineerd in het clubhuis van Be Quick en vervolgens discozwemmen in het Tolhuisbad.
De finales werden ingeluid door een dansoptreden van Dance Factory Dokkum, met muziek en veel rook. De finales werden gewonnen door VV Hoogland in de groep JO15 en in de groep JO 13 door Bon Boys. De prijzen werden uitgereikt door Miss Noardewyn Melanie Viet. 
De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement en de data van 2018 zijn al weer vastgesteld op 10 en 11 mei 2018.

Voetbalveteranen uit Dokkum-Crediton en Fulda in Dokkum
27 mei 2017

Voor het tiende jaar komen de voetbalveteranen uit de Bonifatiussteden Crediton, Fulda en Dokkum bij elkaar voor een gezellig veteranentoernooi. Na het succesvolle Bonifatiuscuptoernooi strijden deze teams om de Bonifatiusbokaal die dit jaar werd gewonnen door het team van Fulda.

Tussen de teams is door de jarenlange contacten een vriendenband gegroeid en dit is voor velen veel belangrijker dan winnen. Burgemeester Marga Waanders heeft blijk gegeven van het belang van deze stedenband en heeft de Bonifatius cup uitgereikt aan het team uit Fulda.

Lions Club Dokkum en Fulda
3 juni 2017

Het bestuur van de Lionsclub Fulda Bonifatius en de afgevaardigde van de Lionsclub NoordOost Friesland hebben op 3 juni 2017 met elkaar van gedachten gewisseld over het aangaan van vriendschappelijke betrekkingen. De besprekingen om tot een jumelage tussen beide clubs te komen wordt in het najaar van 2017 voorgezet. Hierdoor kan de stedenband tussen Fulda en Dokkum nog verder op serviceclub niveau worden geintensiveerd.

Pulse of Europe
4 juni 2017

Iedere zondag wordt er een spontane bijeenkomst georganiseerd op de Uniplatz in Fulda onder de naam: “Pulse of Europe”. Hier worden door verschillende mensen toespraken gehouden over Europa en wat hen bindt. Wij hebben de toespraak van Bridget Schreiner, echtgenote van Stadtbaurat Daniel Schreiner gehoord, die sprak over de Brexit en de kansen die Engeland hierdoor mist (zelf Engelse van geboorte). Het was indrukwekkend. Toen weren we spontaan zelf gevraagd iets als Vriendschapscomité te zeggen over Europa. We hebben de uitdaging aangenomen en Focko heeft een geweldige korte voordracht gedaan van onze werkzaamheden en de uitdaging die wij zien in de uitwisseling van studenten van scholen uit Fulda en Dokkum. De jeugd moet Europa (uit)dragen in de toekomst.

Bezoek Fulda juni 2017
3 - 6 juni 2017

Burgemeester Waanders, Pytsje de Graaf en het voltallige Vriendschapscomité hebben 5 juni de Bonifatiusdag in Fulda bezocht. 4 Juni hebben we gedineerd met bisschop Algermissen van het bisdom Fulda met zijn gasten uit Polen, en Pinkstermaandag de dienst op het Domplein bijgewoond. Ook onze pastor Paul Verheijen nam aan deze dienst deel. Ook aanwezig hierbij was dit weekend dominee Ton van der Wekken uit Dokkum, die we in contact hebben gebracht met veel van onze vrienden, om ook de Evangelische kerk van Fulda in onze Vriendschapsband mee te nemen in de toekomst. Na de dienst hebben we in een prettig samenzijn op het Domplein gesproken met vele vrienden uit Fulda en nieuwe contacten gelegd.

’s Middags 5 juni waren we uitgenodigd bij de oprichting van het Vriendschapscomité Fulda-Dokkum. Officieel is daar nu ook een Vriendschapscomité opgericht met het doel de contacten tussen Fulda en Dokkum nog verder te intensiveren en alle groepen in Fulda hierbij te betrekken. Het was een feestelijk gebeuren met heel veel bekenden die Dokkum als eens hebben bezocht en nu onze ambassadeurs zijn in Fulda. 
Wij zien uit naar een hechte samenwerking met dit nieuw opgerichte Vriendschapscomité.

Industrie und Handelskammer in Fulda
6 juni 2017

Op 6 juni een bezoek gebracht aan de Industrie und Handelskammer in Fulda en gesproken met de heer Stefan Schunck.
In 2006 heeft de IHK een bezoek gebracht aan Dokkum en samen met de Kamer van Koophandel Friesland hebben we toen een programma gemaakt en bedrijfsbezoeken afgelegd. 

Het huidige Präsidium wil graag in 2018 weer een reis naar Dokkum maken en gezamenlijk zullen we hiervoor een programma opstellen. Te denken valt aan een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, een rondvaart op het Wad, bedrijfsbezoek en wanneer het programma het toelaat ook aandacht voor Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa. Periode komst eind april, begin mei.

Foto beneden:
Het Präsidium van de  IHK Fulda (v. li.): Michael Döppner, Thomas Gutberlet, Anika Wuttke, Präsident Bernhard Juchheim, Monika Hauss-Schmid, Dr. Christian Gebhardt und Hauptgeschäftsführer Stefan Schunck.

Scholieren uit Fulda te gast in Dokkum
6 - 10   juni 2017

Voor de tweede keer brengt een groep Duitse leerlingen uit Fulda een bezoek aan Dokkum in het kader van een uitwisselingsproject “In de voetsporen van Bonifatius”. Leerlingen van beide scholen krijgen zo een kans om de vreemde talen (in het bijzonder Engels) communicatief te gebruiken en hun blik op de wereld te verbreden. Hierbij wordt gewerkt rond de levensgebieden politiek, economie en cultuur. Er worden bedrijfsbezoeken afgelegd bij innovatieve bedrijven zoals Probo Sign en SMI (Special Metaal Industrie). Daarnaast is er ruimte voor educatieve, culturele en sportieve samenwerking en ontmoeting tussen de leerlingen en hun Duitse leeftijdsgenoten. Tijdens de schooldag werken de leerlingen met elkaar samen en discussiëren rond de Europese waarden vrijheid, gelijkheid, menselijkheid en hun eigen persoonlijke waarden. De leerlingen uit Duitsland verblijven bij gastgezinnen uit Dokkum en de regio. Burgemeester Marga Waanders heeft de groep ontvangen op het gemeentehuis, samen met de kinderburgemeester Noa Groenevelt en de leden van het Vriendschapscomite. September a.s. plannen de leerlingen van Dockinga een tegenbezoek aan Fulda in.

Oecumenische Bonifatiusdagen in Dokkum
9 - 12 juni 2017

Onder het thema: “Tegendenken” werden tijdens deze Bonifatiusdagen pater Titus Brandsma en dominee Cohen herdacht die beiden in concentratiekamp Dachau stierven omdat zij stonden voor een eigen mening. Zij durfden tegen de gangbare meningen in te gaan, waren tegendenkers, maar hebben dit met de dood moeten bekopen. Er waren deze dagen veel verschillende workshops, waar het muziektheater in de Bonifatiuskapel onder leiding van Sjoek Nutma een van de hoogtepunten was. De heilige Mis op zondag in de katholieke kerk werd opgedragen door onze nieuwe bisschop Mgr. Van den Hout en werd o.a. bijgewoond door Burgemeester Marga Waanders, Pytsje de Gaaf en van Fulda door Dieter en Vroni Wagner.
 
In processie ging het daarna met ook deelnemers uit de andere kerken naar de Bonifatiuskapel waar in het park de lunch werd genuttigd en afgesloten werd met een gezamenlijke korte oecumenische dienst.

Bonifatiusbeurs 2017
Augustus 2017

Twee oude leerlingen van het Dockinga College uit Dokkum gaan een internationale zomerstudie aan de Hogeschool van Fulda volgen. Samen met 80 studenten uit 20 verschillende landen brengen Wouter Horjus uit Veenwouden en Klaske Hoeksma uit Westergeest een blik verruimende tijd door Dokkums partnerstad Fulda.

Foto: Marit Anker

VMBO Dockinga College in Fulda
oktober 2017

Dockinga VMBO heeft weer een bezoek gebracht aan de Konrad Adenauer Schule in Petersberg-Fulda. Deze uitwisseling loopt nu voor het tweede jaar en heeft een vaste datum verdiend op de kalender. De groep is ook ontvangen door de Stad Fulda waarbij ook een vertegenwoordiger van het nieuwe Vriendschapscomite Fulda- Dokkum aanwezig was.

Vriendschapscomité Fulda van start
21 oktober 2017

Focko Visser en Tjeerd Jorna van ons Vriendschapscomité hebben kennis gemaakt met de leden van het Vriendschapscomité Fulda-Dokkum, dat nu officieel is opgericht en klaar om activiteiten aldaar op te pakken. In dit bestuur hebben zitting, Prof. Dieter Wagner, Frau Petra Hohmann-Balzer, Frank Post en Frans Heimann. Tijdens een aangenaam diner hebben we nader kennis kunnen maken en hebben we het cadeau van de Stad Dokkum overhandigd. Een prachtige plattegrond van Dokkum binnen de Bolwerken gedrukt op een aluminium blad van 60-60 cm. Een geschenk wat erg in de smaak viel.

Cantatrix in Fulda 
22 oktober 2017

Met het Vriendschapscomité aldaar en het Winfridia koor hebben we een uitvoering van het Vokalensemble Cantatrix uit Dokkum kunnen regelen. 

In de Fürstensaal van het Stadtschloss van Fulda bracht Cantatrix het programma met het motto “Anfang und Ende” onder leiding van dirigent Hans Leenders. 

Een prachtige uitvoering in een historische omgeving, die afgesloten werd met deelname van het Fuldaer Konzertchor Winfridia. Samen zongen ze het Ave Maria van Franz Xaver Biebl en het Halleluja van Händel. Een mooier slot van dit gezamenlijke optreden als getuigenis van de Vriendschapsbanden tussen Fulda en Dokkum was niet mogelijk. Daarna was er nog een officiële ontvangst door Stadtbaurat Daniel Schreiner die in zijn toespraak nogmaals de warme betrekkingen en vriendschappen tussen Fulda en Dokkum benadrukt. Dit werd met een toast beklonken.

Brunnenzeche te gast op de Dickens Fair
14 - 17 december 2017

De jaarlijkse Kerstmarkt in Dokkum is ook dit jaar weer bezocht door de Brunnenzeche uit Fulda. De sfeer van de Kerstmarkt had hun afgelopen jaar zo getroffen dat ze spontaan dit jaar weer met een groep van 14 personen zijn gekomen. In Biedermeier kleding, die heel goed past bij de stijl van Charles Dickens heeft men over de Kerstmarkt gewandeld en enkele optredens gedaan in het Stadhuis en de RK Kerk. De kerstmarkt, een evenement wat jaarlijks nog groeit en een sfeer geeft die onze gasten uit Fulda iedere keer weer verbaasd. Met een voldaan gevoel zijn ze zondag weer huiswaarts gegaan.

Stadtgala Fulda 2018
13 januari 2018

Het Ball der Stadt Fulda op 13 januari 2018 is bezocht door Burgemeester Marga Waanders met haar man Rudolf Bloem en onze voorzitter Focko Visser met echtgenote Tineke Vogels.
Daarvoor heeft men op 12 Januari een Prunksitzung van de Brunnenzeche bezocht.

Op zaterdag 20 Januari hebben Wolter en Nienke Kleine samen met Tjeerd en Annemarie Jorna de Prunksitzung van de Brunnenzeche in Fulda bezocht, een evenement wat je niet snel weer vergeet.

Carnavalsweekend Fulda 2018
9 - 13 februari 2018

Op uitnodiging van Prinz “Johannes Coroli Paletti LXXVII” hebben Tjeerd en Annemarie Jorna Dokkum vertegenwoordigd in Fulda. Tijdens het diner met Oberbürgemeister Heiko Wingenfeld hebben we diverse zaken kunnen bespreken zoals o.a. uitwisseling gymnasium Dockinga met Freiherr von Steingymnasium in Fulda. 

Die avond hebben we in het Kolpinghaus de Brääder Nie feestavond bijgewoond en vele gesprekken met bekenden gevoerd. 

De kerkdienst bij Stefan Buss op zondag was weer een vast onderdeel van het programma en ook daar tref je weer veel bekenden en worden er weer vele oude herinneringen opgehaald. ’s Avonds gedineerd met het Freundschaftskomite Fulda -Dokkum en nieuwe gezamenlijke activiteiten besproken. 

Op Rosenmontag ontvangst in de Orangerie en na een goede lunch de carnavalsoptocht bekeken, waaraan 240 groepen meededen. Daarna noch een TV- uitzending meegemaakt uit de Bornlepp, het clubhuis van de Brunnenzeche.

Bonifatiusloop 2018
16 - 18 maart 2018

Ook dit jaar heeft weer een grote groep ( 25 personen) uit Fulda deelgenomen aan de Bonifatiusloop in Dokkum. Naast de deelnemers waren er ook nog enkele supporters mee, zodat we in totaal 35 personen in Dokkum konden begroeten. Het was een ijzig koud weekend met gevoelstemperaturen van minus 12 graden door de snijdende oostenwind. Maar dit weerhield de echte lopers niet om zelfs in korte broek deel te nemen. 

De organisatie had de halve marathon ingekort naar 16 kilometer en deze afstand kreeg dezelfde winnaar als in 2017, namelijk Ilyas Iman uit Fulda, die de 16 kilometer aflegde in een tijd van 52,32 minuten. Ook de derde plaats was voor een loper uit Fulda, Lorenz Rau.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde loop en de groep uit Fulda keek, ondanks de kou, ook zeer tevreden terug op een geslaagd evenement. Met hen hebben we daarna nog gezellig nagepraat en gegeten in de kantine van het gemeentehuis en zondag een tour gemaakt door de regio, afgesloten met een haringparty op Lauwersoog. De organisatie en lopers uit Dokkum zijn nu uitgenodigd voor de Fulda Marathon (ook 21 km) op 9 september in Fulda.

Ontvangst IHK Fulda
9 - 11 april 2018

Op 9 april hebben we 20 leden van de IHK Fulda (Industrie und Handelskammer Fulda) ontvangen in het gemeentehuis van Dokkum. Burgemeester Marga Waanders verwelkomde de groep en kreeg van de president van de IHK, Bernhard Juchheim, de bekende “Fuldaer Rucksack” met inhoud. Na de ontvangst hebben we een genoeglijke avond gehad met de politieke vertegenwoordigers van de 3 nieuwe fusiegemeenten, Dongeradeel-Ferwerderadeel en Kollumerland. 
De volgende dag hebben we een bedrijfsbezoek gebracht aan bouwbedrijf Dijkstra Draisma te Dokkum en HZPC Research te Metslawier. Beide bedrijven hebben door middel van uitstekende presentaties een goede kijk gegeven op hun activiteiten en uitdagingen. ’s Avonds hebben we met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en H en I genoten van een diner in de Posthoorn. Woensdag heeft men afscheid genomen van Dokkum en na een bezoek aan Jumo Weesp (bedrijf van president Bernhard Juchheim) weer koers gezet naar Fulda.

Opening Dokkum Tulpenstad
25 april 2018

Bij dit evenement waren uit Fulda aanwezig de heren Marcel Waber en Oliver Dannenberg. Marcel is Landschaftsgärtnermeister en ontwerper van de tuinplannen in Fulda. Met zijn collega wil hij ideeën opdoen in Dokkum die gebruikt kunnen worden in een bloemengroet uit Dokkum volgend jaar bij het jubileum van 1275 jaar Fulda. Er zijn door hen de nodige gesprekken gevoerd en contacten gelegd, waarbij ook nog tijd ingeruimd is om de stad Dokkum en regio te ontdekken.

Freundschaftsverein Fulda
26 - 28 april 2018

Bezoek van voorzitter Dieter Wagner van Freundschaftsverein Fulda aan Dokkum. We hebben als bestuur van het Vriendschapscomité Dokkum de activiteiten voor het programma 2018 doorgenomen en afgestemd. Ook voor 2019 staan er al weer de nodige activiteiten op het programma wat de nodige samenwerking verlangt. We merken nu dat de oprichting van de Freundschaftsverein Fulda de blik op Dokkum als partnerstad versterkt, wat ook voor ons meer aandacht vraagt. Nu moeten we proberen om de blik van Dokkum naar Fulda meer te optimaliseren. Verder hebben Dieter en Vroni genoten van Koningsdag in Dokkum.

Bonifatiuscup voor de jeugd Dokkum 
10 - 11 mei 2018

Al weer voor de derde keer organiseerden VV Dokkum en CSV Be Quick Dokkum het jeugdtoernooi, waaraan 26 teams hebben deelgenomen.
Onder deze teams waren er twee uit Crediton en twee uit Fulda.
Onze burgemeester Marga Waanders opende het toernooi en in beide afdelingen werd er fanatiek gestreden om de eer.

Naast voetbal had de organisatie nog veel activiteiten rondom het gebeuren geregeld zoals een gezamenlijke avondmaaltijd, een avondactiviteit voor de spelers en een stadswandeling voor de aanwezige ouders en aanhang.
De winnaars waren dit jaar in de groep U 13 Be Quick Dokkum en in groep U 15 won na een spannende strafschoppen serie Be Quick Dokkum van Westring Fulda.

De penaltycontest werd gewonnen door het team SV Horas Fulda.
De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi en voor volgend jaar wil men dit evenement nog verder uitbouwen. 

De data zijn dan 30 en 31 mei 2019.

Voetbaltoernooi senioren te Crediton
2 - 3 juni 2018

Het gelegenheidsteam van Be Quick Dokkum heeft namens de stad Dokkum beslag weten te leggen op de Bonifatius Cup voor seniorenteams. De voetballers waren afgelopen weekend in Crediton( Engeland) waar het toernooi zaterdag werd afgewerkt. Sinds 2004 wordt er door teams van de drie Bonifatiussteden, Dokkum - Fulda en Crediton gestreden om deze cup. 

Men organiseert beurtelings dit toernooi en er is een echte vriendenband ontstaan bij de deelnemers. Het respect voor elkaar kwam zeker tot uiting in de minuut stilte ter nagedachtenis aan Henk van der Vaart, oud voorzitter van Be Quick en deelnemer aan vele edities van de Bonifatius Cup. 

De wisselbeker mag nu weer een jaar in Dokkum blijven en volgend jaar wordt er gestreden om deze Cup in Fulda op 15 juni 2019.

Bonifatiusdag Fulda
3 juni 2018

Op 3 juni hebben Tjeerd en Annemarie Jorna namens het Vriendschapscomite en de stad Dokkum de Bonifatiusdag in Fulda meegevierd. Op het Domplein werd een H Mis gevierd, waarbij ook onze nieuwe bisschop Ron van den Hout uit Groningen en onze pastoor van Dokkum Paul Verheijen aanwezig waren en deelnamen. Een mooie dag met een mooie viering, waarbij 8000 bezoekers aanwezig waren. Na de dienst was er een gezellig samenzijn op het plein bij het bisschoppelijk paleis waar vele vrienden langs kwamen. Op vrijdagavond hebben we nog vele vrienden getroffen in de Biergarten bij Hennings en zaterdag kennis genomen van de plannen betreffende Landesgartenschau 2023 in Fulda. Ook met de vrienden van de Freundschafsverein Fulda Dokkum diverse activiteiten doorgenomen voor 2018 en 2019.

Bonifatiusdag Dokkum 2018
10 juni 2018

Dit weekend hebben we de afvaardiging van Fulda, bestaande uit het echtpaar Dieter en Vroni Wagner ontvangen in Dokkum. Met hen hebben we enkele delen van het programma van dat weekend bezocht en eraan deelgenomen. 

Zondag was de plechtige H Mis in de kerk te Dokkum, waarin onze bisschop Ron van den Hout zijn 25 jarig priesterjubileum vierde. Bij deze viering waren ook het St. Jorisgilde uit Diessen en de Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw van den Bosch aanwezig. 

Na de dienst ging men in Processie naar het Bonifatiuspark waar de lunch door de jubilerende bisschop werd aangeboden. 

Alle deelnemende kerken waren aanwezig bij dit sfeervolle gebeuren en in een sfeervolle oecumenische gebedsviering werd het weekend besloten.

Bonifatiusbeurs 2018
juli 2018

Twee Bonifatiusbeurzen voor studie in Fulda. Om de vriendschapsbanden tussen de door Bonifatius verbonden partnersteden Dokkum en Fulda te versterken is dit jaar voor de negende maal de Bonifatiusbeurs uitgereikt. Hiermee kan een oud-leerling van het Dockinga College in de zomer vier weken lang, samen met 70 studenten uit ongeveer 20 landen, studeren en actief ontspannen aan de Hessen International Summer Universities in Fulda. Ook krijgen de studenten een goed beeld van het heden en verleden van Duitsland door excursies naar onder meer Berlijn, Würzburg, München en Weimar/Buchenwald. Om haar band met Dokkum te onderstrepen wordt een deel van de beurs door de zomeruniversiteit Hessen gesponsord. Bovendien is ook dit jaar vanuit de Stadt Fulda geheel kosteloos een tweede beurs beschikbaar gesteld. De organisatie van de Bonifatius Beurs is namens de gemeente Dongeradeel in handen van het Vriendschapscomité Dokkum-Crediton-Fulda en wordt ondersteund door het Dockinga College. Via het decanen netwerk van Dockinga (havo/vwo) zijn rond 400 leerlingen en oud-leerlingen per mail aangeschreven. De keuze is dit jaar gevallen op Anna Vellinga uit Dokkum (Politicologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Marrit de Vries uit Dokkum (Geneeskunde in het Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen). In het schooljaar 2018-2019 zullen zij op Dockinga verslag doen van hun ervaringen in de Duitse Bonifatiusstad. Tijdens hun verblijf in Fulda zullen zij via de sociale media verslag leggen van hun ervaringen. Anna en Marrit vertrekken 6 juli naar Fulda. 
Foto 1: Overhandiging van de Bonifatius Beurs 2018 in de Bonifatiuskapel.
Foto 2: Johannes Heller, Magistratspressestelle Fulda. Samen met 50 andere studenten uit o.a. China, Portugal, Rusland en Israel gaan zij Fulda leren kennen, met uitstapjes naar Weimar en Berlijn.

Studiereis Fulda
4 augustus 2018

Op 4 augustus zijn Wolter en Nienke samen met Dieter en Vroni Wagner naar het Abschiedsfeier van de ISU Fulda geweest. Het was al met al een indrukwekkend afscheid van 4 weken samen optrekken met 45 studenten uit 15 landen die je bij de start van het programma totaal niet kende. Onze deelnemende dames, Marrit de Vries en Anna Vellinga hebben zich hiertussen wel op hun gemak gevoeld en waren lovend over de organisatie en zelf super enthousiast over de vier weken in Fulda.

In deze weken zijn er veel internationale contacten gelegd en vriendschappen ontstaan. Ook de met was lovend over onze studenten. Op deze dag zijn er contacten gelegd met de spreker van die avond, de voorzitter van de adviesraad van de Hochschule Fulda, dr. Imhof. Dr. Imhof staat sympathiek tegenover contacten met de hogeschool in Friesland, waarin wij misschien weer een rol kunnen spelen.​ Lees hun blog op:

http://marritenannanaarfulda.reismee.nl/reisverhaal/354796/week-2/

Admiraliteitsdagen 
7-8-9 septemberseptember 2018

Dit jaar hebben we weer een afvaardiging uit Fulda ontvangen om met ons de Admiraliteitsdagen mee te vieren. Van de vorig jaar opgerichte Freundschaftsvereins St Bonifatius Fulda-Dokkum, zijn naar Dokkum gekomen, Petra Balzer Hohmann, Dr. Rita Löw en Frank Post. Wij hebben met hen de dagen in Dokkum intensief beleefd en ook burgemeester Marga Waanders heeft tijdens een diner met de groep kennis gemaakt. Men heeft genoten van alle activiteiten in Dokkum en ook vooral van de vriendelijkheid van de mensen die ze hebben getroffen. Ook het enthousiaste, meedeinende publiek bij de optredens van de artiesten vonden ze indrukwekkend. Een zeer geslaagd weekend, zowel voor Dokkum als voor onze gasten.

Pilgerreise Kirchengemeinde Neuhof en Rommerz
september 2018

23 -24 september was deze groep in Dokkum, na al een trip gemaakt te hebben door Engeland, waar ze ook de plaatsen hebben bezocht waar Bonifatius is geboren en gestudeerd heeft. Hier hebben we de groep ontvangen en na een bezoek aan het museum, waarvan men er genoten heeft, en onder de indruk waren van de tentoonstelling Rembrand en Bonifatius, een korte wandeling gemaakt naar de Bonifatiuskapel. Hier heeft men met de meegereisde pastoor een H Mis gevierd in de kleine Bonifatiuskapel. ’s Avonds een gezellig diner genoten in de Posthoorn en maandagmorgen al weer afscheid genomen.

DDFK gemeenten bezoeken Fulda
5 - 7 oktober 2018

Dit weekend hebben we met het College van de DDFK gemeenten en enkele Raadsleden van de DDFK gemeenten een bezoek gebracht aan Fulda. Na een goede reis was het snel omkleden en begon ons programma met een wijnproeverij bij Wehner Weinhandel, op uitnodiging van onze vriend Wolfgang Wehner. Daarna waren we uitgenodigd door het bisdom Fulda voor een diner in het priesterseminarie. Onze gastheer daar was Weihbischof Prof.Dr Karlheinz Diez, die in een pakkende welkomrede ons begroette. Onze burgemeester Marga Waanders heeft bisschop Karlheinz Diez bedankt en gefeliciteerd met zijn 40 jarig priesterjubileum op 10 oktober, waarvoor ze, als cadeau, een mooi schilderij van de regio had meegenomen. Dit viel bij Karlheinz Diez erg in de smaak, daar hij deze regio kent en erg houdt van de ruimte.

Zaterdagmorgen werden we ontvangen door Bürgermeister Dag Wehner van Fulda in het Stadtschloss, wat we later hebben kunnen bezichtigen. ‘s Middags hebben we genoten van een rondleiding door de stad en Dom en ’s avonds waren we uitgenodigd door de Stad Fulda voor een diner, waarbij Bürgermeister Dag Wehner met zijn vrouw Diana ook aanwezig was.

Zondag hebben we, op uitnodiging van Pfarrer Stefan Buss in de Stadtpfarrkirche de H Mis bijgewoond. Daarna koffie met gebak bij Cafe Wess waar de bus klaarstond voor onze terugreis naar Dokkum. Al met al voor velen een mooie eerste kennismaking met onze partnerstad Fulda en voor de anderen het aanhalen van de reeds bestaande contacten.

Bezoek aan Kunstverein Fulda
6 oktober 2018

Vriendschapscomité Focko, Wolter en Tjeerd hebben een bezoek gebracht aan Fulda Kunstverein en hun nieuwe locatie aan de Habsburgergasse 2 bekeken. Daar ontvangen door Anne Härtel en haar man die ons de lopende tentoonstelling en de beschikbare ruimtes heeft laten zien. We hebben samen ook het project uitwisseling kunst besproken tussen de kunstenaars van de beide partnersteden. Er loopt een uitnodiging om volgend jaar kunstenaars uit onze regio aldaar 6 weken te laten exposeren, een aanbod waar we graag gebruik van maken en de organisatie daarvoor gaan opstarten. Verder op een zonnige terras in Fulda onze heisessie voor de organisatie van het jubileumjaar Fulda 2019 gehouden. 2019 wordt een intensief jaar met diverse activiteiten in Fulda waarbij ook Dokkum en de regio diverse malen zijn uitgenodigd.

Bezoek aan Jugendbildungswerk Fulda
7 oktober 2018

In Fulda gesproken met Ulli Greb van Jugendbildungswerk Fulda. Oberbürgemeister Wingenfeld wil graag, dat in het jubileumjaar 2019 jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar uit de partnersteden van Fulda zich treffen in Fulda. Ulli Greb heeft de opdracht gekregen om de partnersteden te interesseren voor dit treffen en een leuk programma samen te stellen. Hij denkt aan een programma van een week waarin vele facetten aan de orde zullen komen. Een prachtige mogelijkheid om jongeren uit andere landen te treffen. Aan het enthousiasme van Ulli Greb zal het niet liggen. We hebben al een gesprek gehad met Annelien Prozée van het Dockinga College die wel mogelijkheden ziet om met een groep naar Fulda af te reizen, zodat we al een toezegging van Dokkum aan Ulli Greb hebben kunnen doen.

Afscheid burgemeester Waanders van Dongeradeel
19 oktober 2018

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Grote Kerk te Dokkum heeft burgemeester Marga Waanders na bijna 10 jaar afscheid genomen van de gemeente Dongeradeel. Uit Fulda waren bij dit afscheid aanwezig: de heer Gerard Stolberg en de heer Bernhard Hohmann namens de stad Fulda en de heer en mevrouw Dieter en Vroni Wagner namens het bisdom Fulda. Uit de komst van deze afvaardiging en de vele telefonische en schriftelijke blijken van waardering blijkt weer eens hoe stevig de partnerstad Dokkum in Fulda geworteld is en hoe Marga Waanders hieraan de laatste 10 jaar als betrokken burgemeester heeft meegewerkt. 

Uit de toespraken van de heren Stolberg en Wagner kwam dit ook duidelijk naar voren en in haar dankwoord refereerde Marga Waanders nog eens specifiek hieraan. 

Met een gezellig diner in de Waard van Ternaard werd haar periode in Dokkum met het College en de gasten uit Fulda afgesloten.