Bezoek reisgezelschap Fulda 

Na 2 jaar Coronapandemie hebben we als Vriendschapscomite eindelijk weer een reisgezelschap ontvangen uit Fulda. De Volkshochschule Fulda had deze reis al in 2020 gepland en met ons voorbereid, maar door Covid-19 is deze pas 2 jaar later uitgevoerd.

Samen hebben we met de reisleider een mooi programma kunnen afwerken. De steden Leeuwarden en Harlingen zijn bezocht en op Koningsdag 27 april heeft men in Dokkum genoten van de gezelligheid in de stad. Koningsdag moest in de reisdata vallen, daar men dit wilde meemaken. Donderdag 28 april hebben we een toer door de regio gemaakt, waarbij we o.a. het terpdorp Ee hebben bezocht en Staatsbosbeheer op Lauwersoog. Hier heeft boswachter Jaap Kloosterhuis een presentatie gegeven van dit prachtige natuurgebied.

Na een haringparty bij de haven op Lauwersoog nog een bezoek gebracht aan Paesens Moddergat, waar men lekker heeft kunnen uitwaaien. ’s Avonds hebben we de dag afgesloten in de Brouwerij waar bestuursleden van het Bonifatius voetbaltoernooi, de Bonifatiusloop Dokkum en Raadslid Bert Koonstra nader kennis hebben gemaakt met de gasten. Er is de hele avond gezellig gepraat met de gasten en is er veel informatie uitgewisseld. Een echt geslaagde avond van verbinding tussen bewoners Dokkum en Fulda.

Erg tevreden en vol positieve herinneringen is men vrijdag weer naar Fulda vertrokken.

Parochie St. Bonifatius in Dokkum

Parochie St. Bonifatius uit Horas, de parochie St.Lukas uit Aschenberg en de parochie St. Ottilia uit Niesig op bedevaart naar Dokkum met als thema , ”Auf den Spuren des H. Bonifatius.”

Reisburo Happ had voor hen een mooi programma opgezet, waarin wij als Vriendschapscomité onze partnerstad Dokkum en de regio voor onze rekening hebben genomen. Reisleider Josef Müller was verantwoordelijk voor het andere deel van de reis.

Met de groep hebben wij en de begeleidende pastoor Markus Agricola twee keer een mooie eucharistieviering gevierd in de katholieke kerk en in de kleine sfeervolle Bonifatiuskapel.

Na de ontvangst door de burgemeester Johannes Kramer in het gemeentehuis hebben ze Dokkum verkend in het bekende treintje en de mooie punten later nog eens te voet weer opgezocht. Peter Sauermann heeft hen rondgeleid in de Bonifatiuskapel en de bekende Bonifatiusfilm laten zien. Deze Bonifatiuskapel met park maakt altijd weer een grote indruk op de bezoekers. ‘s Middags zijn we met de bus door de regio gegaan en hebben we stilgestaan bij zaken die wij al gewoon vinden, zoals terpen, molens, boerderijen, zeedijken, zoet en zout water, recreatie en toerisme enz. Op Lauwersoog hebben we weer onze haringparty gehouden waar dan iedereen kan genieten van de Hollandse Nieuwe. Altijd weer een groot succes.

Verder heeft men de Floriade in Almere bezocht en heeft men een dagje Ameland gedaan.

Iedereen was onder de indruk van Dokkum, de vriendelijke mensen die ze tegenkwamen, de schone omgeving en de bouwstijl van de woningen.

Het was een zeer geslaagd bezoek aan Dokkum.

Internationale banden tijdens de Bonifatiuscup

Afgelopen donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei vond op het Tolhuispark in Dokkum de zesde editie plaats van de Bonifatiuscup voor U13 en U15 teams. Traditioneel is de deelname aan het toernooi door clubs uit Fulda (Duitsland) en Crediton (Engeland), de beide partnersteden van Dokkum. Vanuit deze steden is er veel enthousiasme en al jaren komen ze met meerdere teams naar Dokkum om deel te nemen aan de Bonifatiuscup.

Om deze traditie en  sportieve banden tussen de steden te vieren kregen de clubs uit Fulda en Crediton, respectievelijk JSG Westring en Copplestone United, een mooi schaal aangeboden vlak na de opening van het toernooi op donderdag j.l.

Wolter Kleine van het Vriendschapcomité Dokkum-Fulda-Crediton hield een korte toespraak waarin hij het belang van internationale uitwisselingen onderstreepte. Het Vriendschapcomité ondersteunt de organisatie van de Bonifatiuscup onder meer met contacten in binnen- en buitenland. Wolter reikte vervolgens samen met burgemeester Kramer van Noardeast-Fryslân de borden uit aan de teamleiders van JSG Westring en Copplestone. Na de uitreiking van het vriendschapsbord was er nog een shirt uitruil tussen de verenigingen uit Fulda en Crediton en de Dokkumer verenigingen VV Dokkum en Be Quick Dokkum.

https://youtu.be/sTOqLnH2EH4

Bonifatiusloop Dokkum 21 mei 2022,

Na 2 jaar Corona pandemie kon er eindelijk op 21 mei weer de 20. Bonifatiusloop in Dokkum worden gehouden.

Wij zijn blij dat hier dit jaar ook weer lopers van LG Fulda aan hebben deelgenomen.

Thomas Schleicher en Andreas Hartung hebben deelgenomen aan de 10 km loop en hebben deze afstand in een prima tijd gelopen. 


Zij waren zeer te spreken over de organisatie, de route en het mooie loopweer. Dat weer nodigde uit om nog een dag in Dokkum en de regio te blijven.

Op 10 september is de Fulda Marathon in Fulda, waar dezelfde afstanden worden gelopen, een groep lopers uit Dokkum zal dan een tegenbezoek aan Fulda brengen en daar deelnemen aan de Fulda marathon.  

Bezoek aan Handelskammer Fulda

Van 2-7 juni na 2 jaar Corona, voor het eerst weer naar Fulda, waar dit weekend het Bonifatiusfeest wordt gevierd. Daar er veel contacten alleen telefonisch of per mail zijn gevoerd, hebben we de volgende afspraken gemaakt:

3 juni: bezoek aan de heer Michael Konow, CEO van Industrie und Handelskammer Fulda. Bijgepraat over de bestaande contacten en de nieuwe weg die de Kamer is ingeslagen. Momenteel speelt duurzaamheid een grote rol en heeft men "Innovations for a European Green Deal" opgestart. Een project waar we samen met Fulda en Dokkum wel eens naar kunnen kijken en waarin we elkaar misschien kunnen versterken.

Bundesgartenschau

Daarna een bezoek gebracht aan de heer Ullrich Schmitt, Geschäftsführer Landesgartenschau Fulda 2023. Met hem de plannen voor de beplanting van de partnertuin besproken en de plannen die we daarnaast nog hebben om Dokkum extra op de kaart te zetten. Is enthousiast over het plan en geeft fiat om dit nader uit te werken. Gaan dit nu in een werkgroep aanpakken en uitwerken.

4 juni: de ruimte waar de partnertuin tijdens de Gartenschau komt bezocht samen met Daniel en Bridget Schreiner, dit om een indruk te krijgen wat we naast de tuin nog kunnen doen en waar. Is een mooie plaats op het hoogste punt van de Gartenschau.

Freundeskreis bezocht

’s Avonds het bestuur van de Freundeskreis Fulda getroffen en bijgepraat over alle plannen die dit jaar nog lopen. Goed dat je elkaar, na 2 jaar Zoom verbinding, op deze manier weer eens treft. 

Rondje Fulda

5 juni: Commissaris van de Koning Arno Brok, Burgemeester Johannes Kramer en wethouder Aant Jelle Soepboer ontvangen in Fulda. Met stadsgids Volker Jurg eerst een stadswandeling van 1,5 uur gemaakt om een indruk te krijgen van de stad en daarna een diner gehad in Zum Ritter met daarbij een delegatie van de stad Fulda en het Bisdom Fulda. Een erg geslaagd treffen. 

Bonifatiusdag Fulda

5 juni: Commissaris van de Koning Arno Brok, Burgemeester Johannes Kramer en wethouder Aant Jelle Soepboer ontvangen in Fulda. Met stadsgids Volker Jurg eerst een stadswandeling van 1,5 uur gemaakt om een indruk te krijgen van de stad en daarna een diner gehad in Zum Ritter met daarbij een delegatie van de stad Fulda en het Bisdom Fulda. Een erg geslaagd treffen.

Artikel Fuldaer Zeitung

7 tot 11 juni

Laatste etappe van de pelgrimstocht “in de sporen van Bonifatius” van de wandelgroep van Stefan Buss uit Fulda.

Op 7 juni is men aan de laatste etappe begonnen in Emmen, en die dan op 11 juni moet eindigen in Dokkum. In 2017 is en in etappes van een week begonnen aan deze tocht van 587 kilometer, en door Corona heeft men de finish 2 jaar moeten uitstellen. De laatste route naar Dokkum was al 2 jaar eerder uitgezet, maar kon dan nu eindelijk gelopen worden. De groep van ongeveer 12 lopers heeft genoten van de route en het landschap waar men doorheen liep . Zonder veel problemen heeft men iedere dag meer dan 20 kilometer gelopen en de bisschop van Fulda heeft zich vrijdag bij de groep gevoegd om de 2 laatste etappes mee te wandelen. Over het algemeen heeft men mooi wandelweer gehad en konden wij de complete groep zaterdagmiddag ontvangen bij de Bonifatiuskerk in Damwoude. Hier heeft men de laatste stop gemaakt voor Dokkum werd bereikt .  Na een goede lunch en een mooie slotviering is men begonnen aan de laatste 5 kilometer. Om 15.45 uur kon burgemeester Kramer ze met bloemen welkom heten en kreeg een ieder een herinneringsmedaille omgehangen.

‘s Avonds hebben ze nog kunnen genieten van een gezellige pelgrimsmaaltijd in de IJsherberg en kreeg Stefan Buss een herinneringsbord aan deze speciale pelgrimstocht uitgereikt.

Bonifatiusdag Dokkum

Eindelijk konden we dan ook in Dokkum weer de Bonifatiusdag vieren, na 2 jaar coronapandemie.

Met de lopers en bisschop Gerber uit Fulda was dit weer een dag waarin de verbinding met Fulda weer goed voelbaar was. Een band die door Bonifatius gelegd is en betekenis heeft voor zowel Fulda als Dokkum. Dit werd ook onderstreept door deelname van de Burgemeesters Johannes Kramer en Klaas Agricola, en de aanwezigheid van de Commissaris van de Koning Arno Brok.

Met een processie vanaf de RK Kerk was men om 10.30 uur bij de kapel waar de H Mis werd gecelebreerd door de bisschop van Groningen Mgr. Ron van den Hout. Met een redelijk gevulde kapel was dit weer een teken van verbondenheid, dit in een wereld die leidt aan individualisme en oorlog. Omkijken naar elkaar was de boodschap, je zou het ook Mienskip kunnen noemen. De lopers en ook bisschop Gerber was het onderweg opgevallen hoe vriendelijk de mensen waren die man onderweg trof en voorbijkwamen. Iedereen groette je of vroeg waaraan men bezig was. Mooi dat te horen van anderen, wij vinden alles al normaal.

Na de dienst in de kapel werd er nog gezellig koffiegedronken in het park en was er voor de gasten nog een in de pastorie. Al met al een zeer geslaagde dag,

13 en 14 juni 2022

De wandelaars van de tocht Fulda –Dokkum hebben na de Bonifatiusdag in Dokkum nog twee dagen genoten van de regio. Op maandag hebben ze een bezoek gebracht een het eiland Ameland, daar genoten van de duinen en het strand en de sfeer die er op een eiland heerst. De oversteek met de veerboot en daarop genieten van het Wad, de zandbanken en de meeuwen die je vergezellen tijdens de vaart. Op het eiland heeft men ook de gerestaureerde katholieke kerk bezocht, waar pastoor Nota ze heeft rondgeleid. Ze waren onder de indruk van de sfeer die erbinnen is door de nieuwe gebrandschilderde ramen. Moe maar voldaan werd om 5 uur de terugreis aanvaard.

Dinsdag hebben we met hen een rondje gemaakt door de regio en verteld over wat je zoal ziet en tegenkomt wanneer je rondrijdt. We hebben de terp van Ee bezocht, Esonstad bekeken en daarna van een haringparty genoten op Lauwersoog. Bij Paesens Moddergat de zeedijk beklommen en even genoten van de rust op het Wad. Na een stop bij de terp van Hogebeintum weer naar Dokkum, waar we met een diner afscheid hebben genomen van de groep die een erg positieve indruk hebben gekregen van Friesland en de regio.

Design en Dynastie Fulda

Opening tentoonstelling Design en Dynastie in Stadslot Fulda van 18 juni-28 augustus 2022.

Aanleiding van het organiseren van deze tentoonstelling is het 250 e geboortejaar van Koning Willen Frederik (1772-1843). Niet iedereen weet het, maar voordat hij onze eerste koning werd, regeerde hij van 1802 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda. Voor de eerste koning van Nederland begon het allemaal dus in Fulda.

Vorst Willem I is een echte vernieuwer, die vooral praktisch dacht. Hij heeft in Fulda op economisch en technisch terrein veel betekend. Innoveerde veel om beter te kunnen concurreren op de buitenlandse markten. Hij moderniseerde het onderwijs, zodat dit toegankelijk werd voor iedereen. Hij bouwde in Fulda nieuwe woningen (Wilhelmstrasse) om de woningnood te verlichten en investeerde in de gezondheidszorg door de bouw van een ziekenhuis.

Met een mooi programma is door Oberbürgemeister Heiko Wingenfeld , in aanwezigheid van plaatsvervangend ambassadeur voor Nederland in Berlijn, mevrouw Willemijn van Haaften , en Mirjam Verhaagen van Post NL, en vele andere belangrijke personen uit het erecomite, de tentoonstelling geopend.

Nicole Uniquole heeft, hierbij ondersteund door Renildes van Ditzhuyzen, Anita Dhondt, Tessa Don en Maarten Spruyt in de barokke zalen van het stadslot een prachtige expositie samengesteld die het bezoeken waard is. Fulda is een stad die ligt aan de Oranjeroute, en is door deze tentoonstelling even nog meer Oranjestad en startpunt van deze route.

Persbericht

Fulda meets Europe

Onder het motto: Jugendbegegnung, “Fulda meets Europe” heeft Ulli Greb uit Fulda een programma, samen met de jeugd, opgezet voor gymnasiumstudenten van klas 5. Leerlingen uit Fulda en de partnersteden Dokkum en Leitmaritz (10 uit iedere stad) treffen elkaar in Fulda en trekken 5 dagen met elkaar op.

Van Dockinga Dokkum, zijn, onder leiding van de leerkrachten Jouke Roersma en Ed Hooyenga 10 studenten voor deze ontmoeting in Fulda. Op 18 juni werden ze welkom geheten door burgemeester Dag Wehner van Fulda, waarbij ook aanwezig was onze burgemeester Johannes Kramer met zijn vrouw Christina en wij van het Vriendschapscomite.

De jeugd was enthousiast over het programma en de warme ontvangst in Fulda. In de groepen wordt gekeken hoe we dit programma jaarlijks kunnen blijven invullen en hoe we de partnersteden hier nog meer bij kunnen betrekken.

Een geslaagd evenement waarbij de jeugd de toekomst heeft.

Fuldareis 2022

Woensdagochtend 15 juni om half negen begon onze reis op het treinstation van Leeuwarden. Na 7 uur in de trein kwamen we eindelijk aan en werden we warm welkom geheten door de Duitsers en de Tsjechen. Na even te zijn bijgekomen van de reis in het hotel hebben we leuke kennismakingsspelletjes gespeeld. En na het avondeten hebben we nog een mooie en gezellige stadswandeling gemaakt.

Donderdag hebben we verschillende workshops gedaan. In de ochtend een workshop over geluk en in de middag hele leuke creatieve workshops. We konden brood bakken, voetballen, een eigen tas maken, dromenvanger maken enz..

Vrijdag moesten we vroeg opstaan, omdat er een dagje naar de Wasserkuppe (de hoogste berg in de deelstaat Hessen) op de planning stond. Na een korte busreis en een kleine klim konden we genieten van een prachtig uitzicht.

Na een tijdje zijn we opgedeeld in twee groepen. De ene helft is gaan klimmen in een klimbos en de andere helft heeft een tour door de bergen gedaan op een monsterroller (een soort grote step). 

Terwijl we van de bergen naar beneden gingen konden we genieten van mooie natuur en vergezichten.

Zaterdag en zondag waren 2 warme dagen, zo’n 35 graden. Zaterdag zijn we gezellig met een deel van de groep gaan zwemmen en zondag hebben we kano gevaren.

’s Avonds hebben we veel tijd met elkaar doorgebracht in de Zitrone. Waar we met zijn allen spelletjes speelden, hebben gepoold, tafeltennis hebben gespeeld enz.

Maandag moesten we helaas alweer terug naar huis. In de trein waren we het allemaal over 1 ding eens. We hebben een fantastische midweek gehad in Fulda, we hebben een prachtige stad gezien, mooie natuur, leuke activiteiten gedaan, maar vooral hele leuke mensen ontmoet, veel gezelligheid gehad en mooie vriendschappen gesloten.  

“Dokkum meets Fulda”.

23-27 augustus.  
Als vervolg op de geslaagde meeting “Fulda meets Europe “ van 15-20 juni in Fulda heeft een van de deelnemers uit Dokkum de 5 dames van de groep uit Fulda van 23-27 augustus uitgenodigd in Dokkum-Esonstad. Met de klasgenoten hebben ze zelf een mooi programma opgesteld met o.a. een bezoek aan het eiland Schiermonnikoog, en een rondleiding door Dokkum onder leiding van oud leraar van der Galien. Verder hebben ze genoten van het mooie weer op Esonstad. Mooi dat spontaan dit initiatief uit de jongeren zelf is ontstaan en weer een vervolg krijgt in Fulda eind dit jaar.