Ball der Stadt Fulda 14 januari . 

Na Corona eindelijk weer een mogelijkheid om dit Ball te organiseren. Op uitnodiging van de Stadt Fulda hebben Burgemeester Kramer en de leden van ons Vriendschapscomite Focko Visser en Wolter Kleine met hun echtgenotes dit Ball bezocht. Het is een mooie gelegenheid om hier te netwerken en bestaande contacten te versterken. Ook dit jaar weer een geslaagd treffen. In dit weekend ook contacten gelegd voor schooluitwisselingen, waarmee we dit jaar een verdere stap willen zetten. O.a gesproken met Marianum Fulda en Ulli Greb .​ Na Corona eindelijk weer een mogelijkheid om dit Ball te organiseren. Op uitnodiging van de Stadt Fulda hebben Burgemeester Kramer en de leden van ons Vriendschapscomite Focko Visser en Wolter Kleine met hun echtgenotes dit Ball bezocht. Het is een mooie gelegenheid om hier te netwerken en bestaande contacten te versterken. Ook dit jaar weer een geslaagd treffen. In dit weekend ook contacten gelegd voor schooluitwisselingen, waarmee we dit jaar een verdere stap willen zetten. O.a gesproken met Marianum Fulda en Ulli Greb .

Carnaval weekend Fulda 2023

Ons Vriendschapscomite is met een afvaardiging van onze gemeente naar Fulda geweest en daar allerhartelijkst ontvangen door Freundeskreis Fulda . Een stadswandeling werd hen aangeboden, waardoor men direct een beeld kreeg van de stad en de Dom. Ook het carnavalsmuseum werd niet vergeten te bezoeken. OB Wingenfeld was getroffen door Corona, maar zijn taken werden op prima wijze overgenomen door Margaretha Hartmann en Franz Heimann,die onze groep tijdens een diner hartelijk welkom heette. Ook waren hierbij enkele leden van het stadsbestuur aanwezig, en heeft men op een ontspannen wijze elkaar kunnen leren kennen. Op Rosenmontag de intocht in de Orangerie meegemaakt en de optocht bekeken. Een zeer geslaagd weekend , dat vele nieuwe indrukken heeft meegegeven.

Bonifatiusloop 22 april .

Een 15 tal lopers en wandelaars van de loopgroep Fulda hebben ook dit jaar weer Dokkum bezocht en deelgenomen aan dit evenement. Het wordt al een vast patroon om naar Dokkum af te reizen, en deelnemers vanuit Dokkum de interesseren voor hun evenement in september in Fulda, de Fulda marathon. 

Men was weer erg goed te spreken over de prima georganiseerde tocht en hebben de contacten weer kunnen verstevigen.

Landesgartenschau Fulda.

Op 27 april waren we uitgenodigd om deze opening als vertegenwoordigers van onze partnerstad Dokkum mee te maken. Als partnerstad hebben we wat meer gedaan en hebben daar 3 koeien en 2 schaatsbankjes  geplaatst met verwijzing naar Dokkum . Ook hebben we via QR codes www.Dokkum.nl en onze nieuwe  brochure van de regio daar gepresenteerd. Beide info kanalen zijn in het Duits en een mooie kans om de bezoekers ook naar Dokkum te lokken . Men verwacht daar 600.000 bezoekers en de LGS loopt nog tot 8 oktober 2023. 

Tijdens ons bezoek aan de LGS troffen we een groepje bezoekers die ons Fries hoorden praten en ons hierop aanspraken. Waren bekenden uit Dokkum en het mooie was dat het echtpaar Willy Brand en Eeke Koopmans elkaar door uitwisselingen hebben getroffen. In 1958 was Willy Brand voor het eerst in Dokkum , ondergebracht bij de familie Elzinga, en bij de tweede uitwisseling trof hij Eeke Koopmans, waarmee hij in 1969 trouwde in Dokkum ( Doopsgezinde kerk) Wonen nu al jaren in Fulda en zo zie je maar hoe waardevol de Friese taal kan zijn.  

18 en 19 mei Bonifatiuscup

Al weer voor de zevende keer wordt dit jeugdtoernooi georganiseerd door Be Quick. Een vaste groep enthousiaste leden hebben dit opgezet en dit toernooi heeft zijn plaats inmiddels veroverd op de voetbalkalender voor jeugdteams U 13 en U 15 . Ook dit jaar deden er een viertal teams mee uit Fulda , van JSG Westring en HGM Fulda .. Burgemeester Kramer opende het toernooi en de organisatie kan terugkijken op een prima georganiseerd weekend, waarin en de jeugd heeft genoten van het voetbal en de sfeer onderling. 
Zie ook: 
https://www.bequickdokkum.nl/toernooipagina-alles-over-de-bonifatiuscup-2023

Bonifatiuscup senioren

Dit weekend troffen de seniorenteams van Dokkum, Crediton en Fulda zich in Dokkum voor hun jaarlijkse voetbaltreffen. Dit is al een jarenlange traditie, door Corona een tijdje onderbroken, maar nu weer opgepakt. 

Focko en Wolter van ons Vriendschapscomite hebben dit weekend bezocht en zoals bij dit soort evenementen is de derde helft een van de belangrijkste momenten. Dan komen te verhalen en worden de contacten verstevigd. 

Dokkum won dit jaar de Cup. 

Bonifatiusdag Fulda 4 juni.

Dit weekend  is een oecumenische groep uit Dokkum ook in Fulda om dit programma mee te maken. Een groep uit de Pax Christi parochie heeft dit weekend georganiseerd en heeft een 25 deelnemers hiervoor kunnen interesseren. De groep wordt ontvangen door het bisdom Fulda in de kerk op Klein Heilig Kreuz, waar een H Mis wordt gevierd met Weihbisschof Karl Heinz Diez, de bisschop van Groningen, Cornelis van den Hout en pastoor Paul Verheijen van de parochie Dokkum.  Na de dienst is er een grill avond in de tuin van de bisschop. Dit weekend wordt ook bijgewoond door Burgemeester Johannes Kramer en zijn echtgenote Christina. Zondag hebben we allemaal de openluchtdienst op het Domplein bezocht en de groep van Dokkum heeft zelfs in de processie meegelopen naar de Dom, en het graf van Bonifatius daar bezocht. Ook was een groep misdienaars uit Dokkum uitgenodigd om de dienst in Fulda mee te maken, een week later zullen de misdienaars uit Fulda de Bonifatiusdag in Dokkum meemaken, iets wat een jaarlijks gebeuren zal worden op initiatief van Stefan Buss. 

Bonifatiusdag Dokkum 11 juni

Dit weekend was een groep van 15 misdienaars uit Fulda in Dokkum en hebben ze met de misdienaars uit Dokkum een mooi programma afgewerkt, met o.a. een bezoek aan het eiland Ameland en een rondleiding door de stad Dokkum. Ook de persoonlijke contacten werden weer aangehaald zodat dit een sfeervol weekend   voor hen is geworden, wat een jaarlijkse traditie moet gaan worden. In processie liepen de deelnemers aan deze dag van de RK Kerk in het centrum van Dokkum naar de Bonifatiuskapel , waar de H Mis werd gevierd. De celebranten waren hier onze bisschop Cornelis van den Hout, met als hoofdcelebrant bisschop Hans van den Hende. Met vele bezoekers , o.a de Commissaris van de Koning Arno Brok en de burgemeesters Johannes Kramer van de gemeente Noardeast Fryslan en Klaas Agricola van de gemeente Dantumadiel werd er nog gezellig in het Bonifatiuspark nagepraat. 

International Summer University Fulda 2023, Bram de Vries en Klaas Jacob van Dijk

Hallo! Wij zijn Bram de Vries en Klaas Jacob van Dijk en afgelopen zomer hebben wij meegedaan aan de internationale zomeruniversiteit (international summer university, ‘ISU’) aan de Hochschule Fulda. Deze kans om een maand in het buitenland te studeren hebben wij gekregen van het Vriendschapscomité Dokkum-Crediton-Fulda, waarvan wij de ‘Bonifatiusbeurs’ hebben mogen ontvangen. Elk jaar geven zij twee van deze beurzen weg aan studenten uit de regio Noard-East Fryslân. 
Het ISU-programma houdt in dat een groep studenten van over de hele wereld een maand met elkaar optrekt waarin er veel activiteiten worden georganiseerd, verschillende stedentrips worden gedaan en er ook een studieprogramma is waarmee ongeveer 10 credits mee te behalen valt. Er zijn verschillende vakken waaruit je kan kiezen, dit jaar waren dit onder andere Duitse taal, Duitse cultuur en maatschappij, ondernemerschap en interculturele competenties.
Wat de stedentrips betreft zijn we naar de grote steden München en Berlijn geweest (beide drie dagen), ook zijn we een dag naar Würzburg en Eisenach geweest. We zijn flink ondergedompeld in de Duitse cultuur en geschiedenis in deze steden, door middel van veel rondleidingen, museumbezoeken en vrije tijd. Daarnaast waren er nog dagtripjes naar Point Alpha (een grensgebied van voormalig Oost- en West-Duitsland) en het Röhngebergte, waar er flink gewandeld is.
De activiteiten die ’s avonds werden georganiseerd waren Salsa-dansen, volleybal en kanovaren. Ongelofelijk leuk om, naast nieuwe dingen te leren, met de hele groep samen actief bezig te zijn, het was een topsfeer! Tijdens al deze tripjes en activiteiten hebben we de mooiste herinneringen gemaakt die ons het leven lang zullen bijblijven. Het is ongelofelijk speciaal om met mensen over de hele wereld vriendschappen te sluiten. Dit komt doordat iedereen weer een net iets andere invalshoek heeft; als je zo’n groep bij elkaar brengt zorgt dit voor een open sfeer waar hele hechte banden kunnen ontstaan. Bij het afscheid nemen zijn er dan ook veel tranen gelaten, en ook veel knuffels gegeven! Kortom, wij zullen deze reis absoluut aanbevelen aan studenten in Noard-East Fryslân die dit leuk lijken, je krijgt er gegarandeerd een hele mooie ervaring, hechte vriendschappen en een boek vol herinneringen door! 

Bezoek uit Vellmar.

5 augustus 2023.  
Sandra Bovenkamp, Gemeindereferentin van de Heilig Geist parochie uit Vellmar , was van 31 juli tot 7 augustus met een groep vormelingen in Nederland . In 2016 was zij ook al met een andere reis in Dokkum en wilde deze jongeren ook kennis laten maken met Dokkum met als thema ”in de voetsporen van Bonifatius” Op 5 augustus heeft Peter Sauermann de groep ontvangen bij de Bonifatiuskapel en hen rondgeleid, waarna zij de rest van de dag Dokkum hebben verkend. Bonifatius kan en mag bij een reis uit de omgeving van Fulda niet ontbreken. 

1-3 september.

Oberbürgemeister Heiko Wingenfeld en Stadtbaurat Daniël Schreiner zijn met 24 Ambtsleiter van de stad Fulda in Dokkum om met onze burgemeester Johannes Kramer en zijn directie, wethouders en afdelingshoofden van de gemeente samen in gesprek te gaan. Hiervoor is een mooi programma gemaakt waarin men elkaar in zijn of haar eigen specifieke aandachtsveld een op een kon treffen en van elkaar kon horen hoe men de zaken daar en hier aanpakt.  Dit werd zeer gewaardeerd en was erg leerzaam. Ook de persoonlijke band werd hiermee verstevigd, waardoor men elkaar in de toekomst ook gemakkelijker vindt. De zaterdag werd afgesloten met een vaartocht van Dokkum naar het Lauwersmeer. Zondag heeft men gezamenlijk de H Mis bezocht, waarna de bus weer richting Fulda vertrok. De stad Fulda heeft de gemeente Noardeast-Fryslan uitgenodigd om volgend jaar een vervolg op deze sessie te geven in Fulda. 

Admiraliteitsdagen Dokkum

7-10 september
Een feest dat al jaren in vele agenda’s in Fulda staat en ook dit jaar hebben we weer 13 vrienden uit Fulda welkom mogen heten in Dokkum. Het weer werkte prima mee zodat de opening in het Bonifatiuspark prima verliep en ook het avondprogramma top verliep. Zaterdag heeft iedereen op eigen gelegenheid kennis gemaakt met Dokkum en de vele activiteiten die er waren georganiseerd.  ‘s Avonds met de hele groep heerlijk ontspannen gedineerd bij restaurant van der Meer en daarna is iedereen nog even de drukte ingegaan. Zondag hebben wij gezamenlijk op de boot van Ate Oosterhof de kerkdienst bijgewoond. Na een bakje koffie heeft iedereen de koffers weer meegenomen naar de auto en de terugreis naar Fulda aanvaard. 

Konrad Adenauer Schule Fulda in Dokkum

Het project “In the Footsteps of Bonifatius” tussen ons Dockinga College en de Konrad Adenauder Schule in Fulda loopt al enkele, en onze leerlingen van het Dockinga college hebben van 19-23 juni al een bezoek gebracht aan Fulda .Nu komen de leerlingen van de Konrad Adenauer Schule naar Dokkum waar de docenten Immy Paulusma en Durkje Aafke de Jong een interessant programma hebben gemaakt. Met de collega’s van de Konrad Adenauer Schule hebben zij een goede band waardoor deze uitwisselingen een goede inhoud krijgen. De leerlingen worden ondergebracht bij gastgezinnen, zijnde de ouders va de leerlingen, en dat gebeurt ook in Dokkum, zodat de leerlingen ook een band met elkaar krijgen en zien hoe men over en weer woont en leeft. In het programma is er o.a. een bezoek aan het eiland Schiermonnikoog opgenomen waar ook wadlopen op het programma staat, en is er op donderdag een ontvangst gepland door de burgemeester op het stadhuis in Dokkum.  Mede dankzij de inzet van de gastouders is zo’n programma te realiseren. 

Afsluiting Gartenschau

Van 6-9 oktober in Fulda de sluiting van de Landesgartenschau 2023 op 8 oktober meegemaakt, een evenement dat vanaf 27 april tot 8 oktober 2023 aldaar is gehouden. Het thema was “Fulda verbindet….”en als Partnerstad Dokkum hebben wij daarom ook hieraan deelgenomen. We hebben ons daar als Dokkum goed kunnen presenteren en de bijna 600.000 bezoekers hebben de koeien als een van de geliefdste fotodoelen van de Gartenschau gevonden. De rondleidingen die er werden gegeven stonden ook lang stil bij onze presentatie waarbij de koeien en de schaatsbankjes een toelichting kregen. We kunnen daarom terugkijken op een evenement waarin wij Dokkum mooi hebben kunnen presenteren.

21 t/m 25 oktober 2023

Al in 2019 had het koor al plannen om naar Dokkum te komen maar dit is door Corona uitgesteld en heeft nu plaats kunnen vinden. Met ouders en begeleiding hebben 13 jongeren Dokkum bezocht en genoten van de omgeving en een dagje Ameland. Na aankomst werd er direct geoefend voor het zingen tijdens de H Mis op zondag in de Bonifatiuskerk. Dit werd een prachtige en geslaagde uitvoering. Zondag heeft men de molen Zeldenrust en de Bonifatiuskapel bezocht. Maandag was een prachtige zonnige dag en dan is een bezoek aan Ameland direct al een geslaagd uitje. Dinsdag is er een ontvangst geweest op het gemeentehuis door onze burgemeester Kramer, waar ook een klein concert is gegeven. Daarna heeft men nog een bezoek gebracht aan de stad Leeuwarden en woensdag  is men, zeer voldaan over dit bezoek, weer vertrokken naar Fulda. 

Afscheid Aant Jelle Soepboer

Op 3 November heeft wethouder Aant Jelle Soepboer afscheid genomen van alle bekenden en vrienden. Hij is ongeveer anderhalf jaar wethouder geweest voor de FNP in de gemeente Noardeast Fryslân waar hij zich goed heeft gepresenteerd en ook de stedenband met Fulda een warm hart toedroeg. Hij was een geliefde wethouder die in Fulda wel de nodige fans had en daarom was er ook een afvaardiging van de stad Fulda en van de Freundeskreis St Bonifatius Fulda bij zijn afscheid. 

Aant Jelle gaat het nu proberen in de landelijke politiek en is hoog op de lijst gekomen van de nieuwe partij van Pieter Omzigt, de NSC. Na de verkiezingen van 22 november zullen we zeker weten of hij in de Kamer komt en met welke portefeuille. Wij wensen Aant Jelle veel succes met deze stap.