Fastnacht in Fulda
8 - 12 februari 2013

Van 8-12 februari 2013 heeft het Vriendschapscomité met een delegatie van B enW Dokkum een “Fastnachtsbesuch”gebracht aan Fulda . We zijn allerhartelijkst ontvangen door de stad en het bisdom Fulda en hebben genoten van de gastvrijheid en het carnaval. Ook hebben we afspraken kunnen maken met het Winfridia koor dat een bezoek brengt aan Dokkum van 17-20 oktober met een uitvoering in de Grote Kerk over het leven van Anne Frank . Daarnaast wil de Kunstverein Fulda nog met een tentoonstelling “Verbinding” naar Dokkum komen. 
Verbinding is een mooi thema, daar Dokkum op 15 juni a.s. officieel Partnerstad wordt van FUlda. Tijdens een plechtige bijeenkomst zal dan de Oorkonde worden getekend door O.B. Möller en Burgemeester Marga Waanders waarna deze wordt ingeschreven in het Gouden Boek van de stad Fulda. Een hele eer, waarbij Dokkum en de regio goed in beeld zullen komen. Ook hebben we de eerste fles Duitse Bonifatius Bitter aangeboden aan Prins Carnaval.

Vlaggen Bonifatiusstad Dokkum
31 mei 2013

Op 31 mei 2013 waren we met een kleine delegatie in Fulda en hebben aan onze vrienden in Fulda, in Gasthof Hennings, de nieuwe vlag gepresenteerd van Dokkum Bonifatiusstad. Men was erg trots dat zij als eerste de vlag mochten aanschouwen en Konrad Schnorr hebben we een overhandigd om bij gebeurtenissen die Dokkum betreffen, thuis uit te hangen. Ook enkele leden van het CDU waren hierbij aanwezig.

Stadsdeel-leiders van Fulda op bezoek in Dokkum
2 juni 2013

Om de stad Fulda heen liggen 24 stadsdelen/dorpen waaruit door de bevolking vertegenwoordigers worden gekozen die geregeld overleg hebben met het stadsbestuur over lokale zaken. Deze “Ortsversteher” waren op 2 juni in het kader van een rondreis door Nederland, o.l.v. Thomas Mölter (Magistrat der Stadt Fulda = gemeente-secretaris) ook kort op bezoek in Dokkum. De groep werd door het Vriendschapscomité ontvangen in de Bonifatius-kapel. Het hartelijke bezoek werd afgesloten met een ontvangst in het stadhuis door burgemeester Marga Waanders.

Foto: De Ortsvorsteher samen met burgemeester Waanders op het bordes van het stadhuis.

Bonifatiusdag in Fulda
2 juni 2013

Met een kleine delegatie uit Dokkum de Bonifatiusdag in Fulda bezocht, waar 5000 gelovigen aanwezig waren bij de H Mis op het Domplein.
Opvallend was dat zowel een priester uit Dokkum, Paul Verheijen, als een priester uit Como, Don Giovanbattista, met bisschop Algermissen van Fulda de H Mis mee celebreerden. De vlaggen op het Domplein waren aangevuld met twee vlaggen van de Bonifatiusstad Dokkum, die daar de gehele zomer blijven hangen.
Na de H Mis hebben we nog even gezellig bijgepraat met de vele bekenden en ook weer nieuwe contacten gelegd.

Bezoek aan Kunstverein Fulda
juni 2013

In juni 2013 een bezoek gebracht aan de Kunstverein Fulda om samen met Anna Härtel de uitwisseling van kunst te bespreken.
Ook willen we de kunstgroep Fulda mee laten doen in de Kunstroute 2014, waar tijdens het bezoek van Anna aan Dokkum- 27-30 september- verder over zal worden gesproken.
Kunstgroep Fulda heeft in Fulda een eigen gebouw, waarin men jaarlijks diverse tentoonstellingen organiseert. Men is erg positief over de kansen die men krijgt om samen met de kunstgroep ARTcipel in Dokkum samen te werken. Vlaggenproject Breedstraat Dokkum is het eerste project, vlaggen hangen in de zomer boven de Breedstraat in Dokkum en gaan oktober naar Fulda.
Kunstroute 2014 wordt de volgende stap van de samenwerking.

Crediton wint de Bonifatius Cup in Fulda
8 juni 2013

In het weekend van 8 juni 2013 voetbalden teams van Dokkum (veteranen Be Quick), Fulda en Crediton voor de negende keer om de Bonifatius Cup. De cup werd voor de eerste maal gewonnen door de ploeg uit Engeland. En in het kader van de verbroedering was iedereen hier achteraf heel tevreden over. Hoogtepunt van het weekend werd het bezoek aan de Kreuzberg, niet ver van Fulda, om te genieten van het aldaar gebrouwen kloosterbier.

Bonifatiusdag in Dokkum
9 juni 2013

Op 9 juni was een kleine delegatie uit Fulda in Dokkum om aldaar de Bonifatiusdag mee te vieren. Ook waren er twee vertegenwoordigers uit Como, één van de partnersteden van Fulda.
Er was gekozen voor een nieuwe opzet van de dag, in de ochtend was er na de opening als spreker de wereldbekende Benediktijnerpater Anslem Grün, die erg veel bezoekers trok.
Ook de processie van de RK Kerk in het centrum van Dokkum naar de Bonifatiuskapel was weer indrukwekkend. De dag werd afgesloten met een H Mis waarin bisschop de Korte van het bisdom Groningen Leeuwarden voorging.

Afscheid Manfred Ulrich
14 juni 201

Afscheid Manfred Ulrich
Op 14 juni 2013 hebben we afscheid genomen van Manfred Ulrich, voorheen PR-communicatiemedewerker van de stad Fulda. Vanaf het begin van onze start als Vriendschapscomité in 2002 hebben we samen met hem gewerkt aan de opbouw van ons netwerk in Fulda.
Zijn rijke ervaring heeft voor ons vele deuren geopend en wij zijn hem hiervoor zeer dankbaar. Door ziekte heeft hij afscheid moeten nemen van zijn werk, wij hebben hem en zijn vrouw Petra als dank een vakantie aangeboden in Esonstad op een door hun te bepalen moment.

Gaude Dokkum, Gaude Fulda
15 Juni 2013

Op 15 juni 2013 is in een erg goed bezette Fürstenzaal plechtig de oorkonde getekend door Oberbürgemeister Gerhard Möller en burgemeester Marga Waanders. Dokkum was met een grote delegatie aanwezig en Gerrit Breteler heeft voor de Friese inbreng gezorgd . De sprekers waren allemaal entousiast dat na een lange tijd weer een partnerstad voor Fulda kon worden verwelkomt. Onder het thema “door Bonifatius verbonden” is Dokkum geen onbekende voor Fulda. Al vanaf 1958 zijn er contacten en de laatste jaren is er intensief gewerkt naar dit moment. Het is een kroon op het werk van de vele mensen die altijd de banden met Fulda warm hebben gehouden en vele uitwisselingen hebben georganiseerd. Over en weer werden er kado's overhandigd en na alle feestelijkheden werd er met een gezellig samenzijn afgesloten. Zondag 16 juni is er gezamenlijk in de Dom de Heilige Mis bijgewoond en na de dienst afscheid genomen van onze gastheren. Al met al een indrukwekkend weekend.

Foto: Marit Anker

Fulda im Spiegel der Zeit
26 juni 2013

Fulda im Spiegel der Zeit beschrijft de rijke historie van Fulda. Bonifatius of Sturmius en Rabanus Maurus staan voor het kerkelijke missiewerk, Mannen als Ferdinand Braun of Ferdinand Schneider verbeelden de kracht van de mensen die in deze regio leven of leefden. “Fulda im Spiegel der Zeit” vertelt over de rijke geschiedenis van de stad Fulda, waarbij ook aandacht geschonken wordt aan Dokkum en omstreken. Een regio waar de auteur Michael Schwab graag te gast is.

“Fulda im Spiegel der Zeit” aangeboden aan burgemeester Waanders van Dongeradel
9 juli 2013

Op 9 juli 2013 bracht dhr. Michael Schwab, persvoorlichter van Fulda, een bezoek aan burgemeester Marga Waanders om haar een exemplaar aan te bieden van het boek “Fulda im Spiegel der Zeit”. In deze uitgave is in samenwerking met het Vriendschapscomité ook een hoofdstuk over Dokkum opgenomen.

Anna van der Galien ontvangt Bonifatiusbeurs 2013
20 juli 2013

Van 20 juli tot 17 augustus heeft Anna van der Galien de International Summer University in Fulda bezocht, uitgezonden door het Vriendschapscomité Dokkum-Crediton-Fulda
Dit is een jaarlijks gebeuren, waar een 60 tal studenten uit 26 verschillende landen aan deelnemen. Een ware belevenis voor de uitgezonden studenten, waar dikwijls een vriendenband met vele medestudenten ontstaat die weer van belang is voor de verdere ontwikkeling.
Het reisverslag is te volgen op: http://annavdgalien.waarbenjij.nu/reisverslagen/449136/isufulda.
Een enthousiast verhaal waaruit blijkt dat ontspanning niet vergeten wordt. Wij bezochten de direktie van de ISU in juni en zij zijn zeer enthousiast over de deelnemers uit Dokkum.

Pelgrims uit Fulda
3 september 2013

Samen met Wolly van der Heide van de Bonifatius Kapelcommissie hebben we 210 pelgrims uit Fulda ontvangen in de Bonifatiuskapel. Liselotte Sorg is met deze groep in 5 bussen onderweg en als pelgrim moet men Dokkum bezoeken. In de Bonifatiuskapel heeft men een mooi “Andenken”gehouden onder leiding van pastoor Johannes Stadtler. Men was allemaal zeer onder de indruk van het Bonifatiuscomplex, en na een afscheidsgroet van onze pastoor Paul Verheijen, en een goede lunch bij de bussen werd de reis weer vervolgt naar Groningen.

Vriendschapscomité gaf een presentatie over Dokkum en de regio in Fulda
4 oktober 2013

Op 4 oktober hebben we als Vriendschapscomité een presentatie gegeven in Fulda over Dokkum en de Regio,
In Fulda had Röhnenergie een presentatie in haar kantoorgebouw in het centrum van Fulda over alle partnersteden van Fulda en iedere partnerstad kreeg de gelegenheid zich te presenteren.
Voor 50 man hebben we de presentatie gegeven die erg in de smaak viel en weer heeft geleid tot nieuwe contacten. De tentoonstelling ( van 10 septemer tot 5 oktober) was erg goed verzorgd door Röhnenergie en heeft de nodige belangstelling getrokken.

“Annelies” van James Whitbourn in Dokkum
17 - 20 oktober 2013

17-20 oktober Winfridia koor Fulda in Dokkum.
Donderdag kwam het koor, totaal 120 personen met partners en kinderen, met twee bussen aan in Dokkum. We troffen het met het weer, en na een mooie ontvangst op het stadhuis door burgemeester Marga Waanders ging men vrijdag naar Schiermonnikoog, waar men met prachtig weer heeft genoten van alle dingen, die een eiland biedt. Zaterdag heeft men een rondvaart gemaakt met de trekschuit, de molen Zeldenrust bezocht, een stadswandeling gemaakt met een gids en de Bonifatiuskapel bezocht. Zaterdagavond was dan het langverwachte en in spanning toegeleefde concert in de Grote kerk in Dokkum, thema Anne Frank. Dit daar het 75 jaar geleden is ,dat de Joden-vervolging in Duitsland Fulda is begonnen. In het kader van Dokkum, partnerstad van Fulda, hadden wij hier de premiere van het oratorium “Annelies” van James Whitbourn. In de sfeervolle Grote kerk is er een prachtige, indrukwekkende uitvoering gegeven door het Winfridiakoor. Zondag hebben we afscheid genomen van onze gasten.Op de terugweg heeft men het herinneringscentrum Kamp Westerbork nog bezocht waar men de inhoud van het muziekstuk Annelies letterlijk heeft gevoeld, en zo het weekend passend afgesloten.